Lisätietoa

Painin aloittaminen Tampereen Painiseurassa, TaPs:ssa

Painikoululaiset tarvitsevat harjoitteluvälineiksi sisätossut tai sukat, (painimatolle ei saa mennä paljain jaloin), verryttelyhousut/shortsit ja t-paidan. Alkuun esim. omissa kisoissa tarvittavat painitrikoot saa lainaksi seuralta. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan juomapullo, jonka painija saa tiukasti suljettua. Juomapullossa on hyvä olla vettä tai erittäin laimeaa mehua. Neste tekee painimatosta hyvin liukkaan, joten pullon tiivis sulkeminen on tärkeää. Juomapullot tulee säilyttää maton ulkopuolella ja juomisen tulee myös tapahtua maton ulkopuolella.


Painikoulussa on aina 1-2 valmentajaa paikalla harjoitusten alusta loppuun. On tärkeää, että painija tuodaan ja haetaan salin ovelle/ovelta saakka. TaPs kerää vanhempien yhteystiedot aina kauden alkaessa, jotta tiedot ovat ajan tasalla. Tietosuojalausekkeen voi lukea osoitteessa www.tampereenpainiseura.com Valmentajille on hyvä kertoa painijoiden mahdolliset lääkitykset, vammat jne.


Painikoulun harjoitusajat ovat ti ja to17.30-19.00. Tämä sisältää suunnilleen

* 30 minuutin osuuden alkuveryttelyä ja kehon hallinnan opettelua

* 20-30 minuuttia painitekniikan harjoittelua

* 20-30 minuuttia painimista

* loppuleikki 5-10 minuuttia


Ilmoittautuminen:

Yhteystiedot sivulla on lomake, täyttämällä sen olette mukana. Lisätietoa ja apua saatte valmentajilta, ensisijaisesti Jaskalta. 

Painisalilla ei suvaita rasismia, kiusaamista, pilkkaamista tai muuten toisten harjoittelun häirintää. Lisäksi painikoulussa pyritään opettelemaan toisten kunnioitusta sekä valmentajan kuuntelua. Jos jonkinlaista kiusaamista tai kinaa ilmenee, valmentajat puuttuvat tilanteeseen heti sen havaittuaan. ”Kenelläkään ei ole oikeutta pilata toisten harjoittelua”, on tunnuslause painikoulun puolella. Tätä kautta pyrimme kasvattamaan jokaisesta lapsesta monipuolisen ja muut huomioivan urheilijanalun. Painisalilla noudatamme ”Kamppailija ei kiusaa”-periaatteita.

Hygieniasta on hyvä opetella pitämään huolta. Suosittelemme suihkussa käyntiä jo heti Ratinan pukuhuoneissa tai heti kotiin päästyä.

Kausimaksu on erittäin edullinen, vain 130 € uusilta painijoilta. Yksi kausi on siis joko elo-joulukuu tai tammi-toukokuu. Kausimaksu pitää sisällään valmennuksen, jäsenmaksun, t-paidan, salivuokran ja kahdet-kolmet jäsentenväliset kilpailuihin kauden aikana. Lisäksi tulee hankkia Suomisportin kautta harrastajalisenssi 20 €. Lisenssi oikeuttaa osallistumisen kutsukilpailuihin ja tiettyihin Painiliiton alaisiin kilpailuihin. Tästä ohjeistus erikseen. Jo aikaisemmilla kausilla aloittaneille salimaksu on 100 €. Myös aiemmin aloittaneet hankkivat lisenssinsä Suomisportin kautta. Ohjeistusta ja lisätietoa saa valmentajilta.

Painisalilla valmentajina toimivat:


Linda Uschanoff (Painikoulu)
Jarno Lindroos, 040-1887683, jaska74@gmail.com (kisavastaava)
Leevi Lindroos, kilparyhmä
Niko Karinkanta
Harri Mamia


Tällä hetkellä pyöritämme kolmea eri tason harrastajaryhmää

Kilparyhmä. Täällä painivat kokeneemmat ja isommat painijat, jotka osaavat pääosin jo ottaa omatoimisesti vastuuta omasta tekemisestään. Valmentajat tekevät päätöksen isoon saliin siirtymisestä painijan kehityksen mukaan. Lisäksi varmistetaan, että kaikilla on suunnilleen sopiva harjoitusvastustaja.

Painikoulu, osa jo aiemmin aloittaneita ja kaikki uudet.

Nallepaini. Vanhemmat ja lapset liikkuvat painin parissa yhdessä.

Jokaiselle painijalle jaetaan kisakalenteri kauden alussa, jossa on merkittynä hänelle sopivat kilpailut.

Kilpailutoiminta yleisesti

Painikilpailut ovat pääsääntöisesti yksipäiväisiä tapahtumia. Ne alkavat aina punnituksella, jonka jälkeen n. 2 tunnin päästä alkavat painit. Ottelijat pukeutuvat aina painitrikoisiin, joiden värit ovat punainen ja sininen. Painitossuista aloittelijoiden tulee muistaa, että nauhat pitää olla teipattu tai muuten piilotettu, etteivät ne pääse aukenemaan. Seuralla on huoltajalaukussaan teippiä tätä varten. Ottelut tulevat kisapaikan seinälle, josta kaikki voivat nähdä missä järjestyksessä painitaan. Listan vasemmalla puolella oleville tulee punaiset ja oikealle puolelle sininet trikoot.

Painijoiden tulee kisapaikalla pysyä huoltajien helposti löydettävissä, jotta voidaan ohjeistaa alkulämmittelyyn sekä saadaan painija ajoissa matolle.

Kisoihin osallistuminen

Kauden pääkilpailut nimetään aina kisakalenteriin. Valmentajat päättävät viime kädessä osallistujat kisoihin. Ilmoittautumiset kisoihin hoidetaan joko valmentajille salilla tai Whatsap-ryhmän kautta. Tieto osallistumisesta pitää olla valmentajilla tiedossa kisoja edeltävän tiistain harjoitusten alussa niin voimme sopia esim. yhteiskuljetuksia ja osaamme varata oikean määrän rahaa mukaan. Seura kustantaa painijoiden osallistumismaksut ja yhden ruuan/kisapäivä.

Tampereen Painiseuran tiedottaminen

TaPs:n pääasiallinen viestintäkanava harjoituksista, kisoista yms. on oma Whatsap-ryhmä. Whatsap-ryhmään voivat liittyä niin painijat kuin vanhemmatkin. Toivottavaa olisi, että ainakin yksi perheestä asentaisi sovelluksen puhelimelleen, sillä harjoitusten yms. viestinnässä Whatsap on tärkein viestintäkanavamme eikä muita kanavia aina muista arjen kiireessä käyttää.

Saatamme kuvata painijoita seuran verkkosivuille, Facebook-sivuille tai painijoiden sosiaaliseen mediaan. Käytämme pääosin painijoista vain etunimiä, viralliset tulokset ovat luku omanaan. Jos ette halua, että lapsenne kuvia laitetaan mukaan julkaisuihin, ilmoittakaa siitä valmentajille.

TaPs on Tampereen ja TUL:n vanhin painin erikoisseura. Olemme toimineet Tampereella vuodesta 1959. Jäseniä meillä on n. 150 josta aktiivisten painijoiden määrä on 30-40. Vahvuutenamme on nuorten painijanalkujen luotsaus kohti Suomen huippua, onpa seurastamme ponnistanut kaksi osallistujaa Olympialaisiin asti. Tampereen Painiseuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja seuran yksi perustajajäsen Taisto Kangasniemi paini Melbrounen olympialaisissa vapaapainissa olympiapronssia. Paini itsessään on laji, joka on kautta aikain tuonut eniten arvokisamitaleja Suomeen. Vuonna 2018 painissa saavutettiin alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus, naisten maailmanmestaruus, Petra Olli valittiin maailman parhaaksi naispainijaksi ja tuli sieltä joku Euroopan mestaruusmitali useammassa ikäluokassakin, eli paini on menestyvä laji. Tervetuloa rehdin kamppailu-urheilun pariin.