Historia

Tampereen Painiseura

Syksyllä 1959 kokoontui tamperelaisia painimiehiä miettimään yhteisen seuran perustamista. Paikalla oli nimekkäitä miehiä puhumassa asian puolesta, muunmuassa TUL:n painijaoston puheenjohtaja Erkki Puustinen (mm. vuoden -56 olympiatuomari) ja Taisto Kangasniemi, joka jo tuolloin oli kolmien olympiakisojen kävijä ja Melbournen pronssimitalisti. Samaisen kokouksen pohjalta syntyi Tampereelle TUL:n alainen, ensimmäinen painin erikoisseura, Tampereen Painiseura. Juniorityö sai heti alkuhetkistä lähtien suuren paino arvon. Tästä, niin kuin myös aktiivipainijoiden valmennuksesta vastasivat Tauno Mattila ja Jaakko Miettunen, joiden vastuulla valmennus oli ensimmäisen vuosien ajan.

Ensimmäiset kansalliset kilpailut TaPs järjesti samana vuona kuin se oli perustettu. Tällöin kilpailut pidettiin Tammelan kansakoululla, joka tuli tutuksi seuraavien vuosien aikana Tampereen Painiseuran kilpailujen pitopaikkana. Ensimmäisessä kilpailussa koettiin kuitenkin yllätyksiä isommissa sarjoissa, sillä Ivar Wacklin ja Taisto Kangasniemi hävisivät loppuottelunsa. Ensimmäiset kansainväliset kilpailut pidettiin jo 1960. Tämän mahdollisti tiivis yhteistyö Eestin Kalevin kanssa, jota on jatkettu aina näihin päiviin asti.

Muutamalla muun seuralaisella vahvistettu Tampereen Painiseura otteli monia otteluita eritasoisia maajoukkueita, että seuroja vastaan. Esimerkkinä mainittakoon ottelu romanialaista joukkuetta vastaan 1960, jonka Tampereen Painiseura voitti.

Vaikka naisilla oli suuri merkitys kisojen järjestelyssä, sai TaPs ensimmäiset naisjäsenet vasta joulukuussa 1978. Nämä olivat Pirjo Tanner, Anna-Liisa ja Tuula Kangasniemi. Kuitenkin jo seuraavana vuona Tuula Kangasniemi valittiin johtokuntaan taloudenhoitajaksi.

Seuraava Tampereen Painiseuran olympiaedustaja oli Jukka-Pekka Tanner, Los Angelesin kisoissa vuonna 1984. Hän oli samana vuonna voittanut Suomen mestaruuden ja Pohjoismaiden mestaruuden. Hänen harjoittelunsa oli jo pitkään tähdännyt kyseisiin kisoihin, mutta valitettavasti hänen tiensä kyseisissä kisoissa päättyi loukkaantumiseen ensimmäisessä ottelussa.